Reports 2013-2014

By , December 6, 2013 10:52

“Different Cultures, different identities. Melting in one pot – integration”.

Leerlingenuitwisseling: Alkmaar 11.05.2014 – 15.05.2014

Zondag 11 mei was het zover, de afsluitende fase van de uitwisseling met Darmstadt en Troyes vond plaats. De regen kwam met bakken uit de lucht… Welkom in Nederland! Om 15:00 uur arriveerden de Franse leerlingen en even later om 18:00 uur kwam de Duitse groep aan. Het was erg leuk om onze partners waar we eerder dit schooljaar al in huis zijn geweest nu in Nederland weer terug te zien! De uitwisselings-studenten gingen mee met het gastgezin en ondernamen de door het gezin georganiseerde activiteit. ‘s Avonds gingen we met zowel de Duitsers als Fransen naar Mojo’s in Alkmaar. Hier had iedereen de gelegenheid om bij te kletsen over de eerste indruk en de eerste ervaringen in het Nederlandse gastgezin.

Maandag 12 mei

Vandaag was de eerste dag voor de Duitsers en Fransen om het PCC te bekijken. Om 8:30 verzamelden we met z’n allen in de Connected Classroom en hier werden we welkom geheten door de directeur van de school. Om het ijs een beetje te breken begon het programma met een gym activiteit. Hierna kregen we een uitleg over de opdracht ‘Silhouet’. Hierbij moest je de schaduw van het gezicht van je partner omtrekken op papier en deze zelf verder inkleuren en beschilderen. Dit was om te laten zien hoe de partners elkaar zien. Hierna hebben de uitwisselingsstudenten een korte rondleiding door de school gehad en zijn ze onder andere in het lab geweest.

In de middag stond het voorbereiden van het ontvangst op het gemeentehuis centraal. We werden opgedeeld in groepjes en ieder groepje kreeg een stelling over het onderwerp integratie. Je moest bij deze stelling voor of tegen argumenten bedenken. Daarna zijn we met z’n allen naar het gemeentehuis gegaan en zijn we welkom geheten door de viceburgemeester van Alkmaar. Zij heeft zelf ook over haar ervaring over een eigen uitwisseling verteld. We gingen daarna de stellingen oplezen aan iedereen en mochten wij (net als in een echte vergadering van de Gemeenteraad) stemmen welke groep de beste argumenten per stelling had. Toen dat was afgelopen kregen de uitwisselingsstudenten nog een tasje met souvenirs uit Alkmaar mee en gingen we met iedereen op de foto op de trap van het gemeentehuis. We hadden hierna tijd voor ons zelf.

Dinsdag 13 mei
We zijn de dag begonnen met het spel ‘One step forward’. Het spel ging over de posities op de maatschappelijke ladder. Er werden  vier groepen gemaakt, alle nationaliteiten moesten bij elkaar. Vervolgens ging elke groep naar buiten. Met stoepkrijt maakten we lijnen. De begeleidende leraar deelde aan iedereen een briefje uit waarop stond welke rol in de maatschappij je had. Het verschilde van prostitué en zwerver naar leraar en politicus. We begonnen allemaal bij de eerste lijn. De begeleider stelde vragen over kansen in de maatschappij en als je vanuit jouw rol dacht dat deze kansen in de maatschappij voor jou mogelijk waren, deed je een stap naar voren. Toen het spel af was gingen we het spel in de klas analyseren.
Na dit spel werd de stadswandeling uitgelegd. We kregen een tasje mee met een boekje met punten in de stad die we moesten opzoeken. We moesten daar dan op een originele manier een foto van maken waarop je uitbeeld wat voor een functie het gebouw heeft gehad. Om 15:00 uur moesten we verzamelen op het Waagplein en de foto’s laten zien. De rest van de middag waren we vrij.
‘s Avonds hadden we feest bij Annelot thuis. Het was een mega gezellig en non-alcoholisch feest. Zelfs de Nederlandse leraren kwamen nog even een kijkje nemen en een dansje wagen!

Woensdag 14 mei
Vandaag moesten we zoals altijd weer om 8:30 op school aanwezig zijn. We kregen uitleg over het ‘Vuilniszakkenspel’, hierbij moest je een eigen cultuur bedenken. Er moesten codes bedacht worden voor de wijze waarop de leden van de eigen cultuur omgingen met onder andere begroetingen, het verschil tussen man en vrouw en het uiten van emoties. Om uiting te geven aan deze culturele normen mocht alleen een vuilniszak gebruikt worden. De andere groep moest zoveel mogelijk codes proberen te kraken en wie de meeste culturele codes had gekraakt, had het spel gewonnen. We kwamen er achter dat het heel vreemd is om als nieuweling in een cultuur te komen waar je de culturele codes niet snapt.

De uitwisselingsstudenten zijn toen nog bij verschillende lessen gaan kijken zoals levensbeschouwing en geschiedenis. Daarna zijn we vertrokken naar het strand om even lekker uit te waaien! Hier is gevoetbald, een ijsje gegeten of gewoon lekker relaxed in het zand. Om 17:30 moesten we allemaal weer op school zijn voor de BBQ en daar konden we ook nog gezellig met elkaar kletsen, voetballen of volleyballen (en door een compleet lege school dwalen!). Iedereen heeft van de BBQ genoten en sommigen zijn na de BBQ nog naar de stad gegaan om een ijsje te halen.

Donderdag 15 mei

Aan alles komt een eind en zo ook aan deze laatste ontmoeting binnen het uitwisselingsproject. ‘s Ochtends om 8:00 uur moesten de Fransen op het station verzamelen. Gelukkig was het weer door de dagen heen steeds beter geworden en scheen vandaag heerlijk het zonnetje. Op het station werd er afscheid van elkaar genomen en werden er enkele tranen gelaten. Au revoir!

Een half uur later was het de beurt aan de Duitsers en ook zij werden door hun gastgezin naar het station gebracht. Daar werd eerst nog in de Hema wat gedronken en nagepraat over de week. Toen kwam toch echt het besef dat het de (mogelijk) laatste keer was dat we elkaar zagen. Er werd afscheid genomen van elkaar en nog een paar laatste woorden gewisseld. Om iets voor half 10 gingen zij met de trein terug naar Darmstadt.

Na het uitzwaaien realiseerden we dat we heel erg moe waren, maar ook heel erg blij. We vonden het een hele bijzondere ervaring om mee te mogen doen met deze uitwisseling. We hebben veel geleerd over onszelf en over leeftijdsgenoten uit Duitsland en Frankrijk. Het was weer even omschakelen naar het Nederlands na een paar dagen Engels praten. Vooraf hadden we niet kunnen bedenken dat deze ervaring zoveel indruk zou maken.

Meghann van Boven en Lola Ribbink

“Effective Science Learning With Senses”.

Leerlingenuitwisseling internationalisering op het Lyceum van 9 tot en met 13 maart

Dit keer was het onze beurt om de leerlingen en docenten te verwelkomen. Alle leerlingen verbleven in gastgezinnen; dat wil zeggen bij de ouders van onze NLT leerlingen uit 5 vwo De docenten hadden hun onderkomen in een hotel in de binnenstad.

Op de eerste dag kwamen de leerlingen uit Duitsland, Polen, Roemenië en Turkije aan in Alkmaar of op Schiphol airport waar de leerlingen en hun ouders ze welkom heetten. Voor sommigen een weerzien, omdat ze elkaar al tijdens eerdere uitwisselingen hadden ontmoet en voor anderen een eerste kennismaking.  Altijd even een spannend moment, maar toch ook iets waar al een tijdje naar werd uitgekeken.

De maandag begon in alle vroegte op school met een welkom door de afdelingsleider van het vwo, mevrouw Meijssen. Na de opening werd het programma van de week doorgesproken, gevolgd  door enkele korte openingsactiviteiten om elkaar beter te leren kennen. Hierna werd in kleine groepjes de school verkend.

Na de lunch vond er een officiële ontvangst plaats in het oude stadhuis van Alkmaar, verzorgd door het Alkmaars Uitwisselings Comité. Hierna stond de stadswandeling op het programma, waarbij de leerlingen aan de hand van een opdracht ludieke foto’s moesten maken van de belangrijkste historische en culturele bezienswaardigheden van Alkmaar. In de avond ging de gehele groep samen met de docenten bowlen. Voor sommige buitenlandse leerlingen de allereerste keer en mede daarom een groot succes.

Dinsdag was de dag van de excursies. In de ochtend werd er een bezoek gebracht aan Agriport Middenmeer, waar een bezoek werd gebracht aan een kweker van oranje paprika’s. Bij deze excursie kwamen alle onderdelen van het project, namelijk voedsel, verpakkingen en water duidelijk aan bod. In de middag volgde een bezoek aan gemaal Leemans en de Afsluitdijk, als voorbeeld van typische Hollandse waterwerken, iets wat door de leerlingen en docenten van de deelnemende landen als zeer bijzonder werd ervaren.

Woensdag alweer de laatste projectdag. De ochtend werd gevuld met wateronderzoek. Eerst werd er onderzoek gedaan in het Oosterpark en later nog in het laboratorium van de school. Hier bleek dat de buitenlandse docenten toch wel heel jaloers waren op ons mooie lab. Na een middagje vrijaf, werd er ’s avonds met de gehele groep gegeten op school. Dit eten was bereid door de leerlingen zelf met natuurlijk de hulp van de ouders. Er werden diverse stamppotten geserveerd, iets typisch Hollands, waar sommige gasten toch wel even aan moesten wennen.

Bij de afsluitende activiteiten werden er nog twee jarige leerlingen toegezongen en de foto’s van de stadswandeling bekeken. Daarna volgde het onvermijdelijke afscheid, want de volgende morgen vertrokken de eersten al weer heel vroeg richting huis, waarna het gewone schoolleven weer zijn gang kreeg voor de groep NLT-leerlingen en de begeleiders.

 

“Tandem / BIOS: Bezoek uit België – Gerpinnes”.

Bonjour, je m’appelle Zoe………………. Bonjour, je suis Tijs……… De brugklasleerlingen uit vwo-Xtra ontvingen op vrijdag 7 maart hun Belgische correspondentievrienden en -vriendinnen.

Voor de Belgische leerlingen was de dag al heel vroeg begonnen. Om 5 uur waren ze met de bus uit Gerpinnes vertrokken. Een  beetje bleekjes kwamen ze met hun begeleiders aan op de Blekerskade waar onze leerlingen met spandoek en borden met de namen van hun correspondenten hen stonden op te wachten.

Na een aantal brieven, picozines en gezellige kaarten konden de leerlingen elkaar nu in het echt ontmoeten. Het was even wennen maar al gauw hoorde je hier wat Frans, daar wat Nederlands dat heel leuk klinkt uit een Belgische mond.

De leerlingen van 1×1 en 1×2 hadden heel erg hun best gedaan en thuis lekkere hapjes, taarten, cakes enz.  klaargemaakt. Alles stond uitnodigend klaar, dus onder het genot van een hapje en wat fris konden de leerlingen goed met elkaar kennismaken, wat cadeautjes uitwisselen en foto’s van elkaar maken. En…..heel belangrijk, ze deden erg hun best om elkaar te begrijpen.

Daarna gingen de leerlingen in groepjes met hun begeleiders een speurtocht maken in Alkmaar om zo de mooie plekjes te ontdekken, een patatje eten bij ……de Vlaamse Hoek en brachten ze nog een bezoek aan het Stedelijk Museum waar ze met behulp van een opdracht wat Alkmaarse geschiedenis meekregen.

Het was jammer dat het weer roet in het eten gooide maar terug op school was er warme chocolademelk  met een koek om op te warmen. Na nog een spelletje bingo en een vragencarroussel was het voor de Belgen weer tijd om naar huis te gaan. Met een “Belgisch kusje” namen ze afscheid van hun correspondenten. Ze hadden nog een lange reis voor de boeg!!

We kunnen terugkijken op een heel leuke dag, we gaan zeker door met schrijven en wie weet komen hier vriendschappen voor jaren  uit  voort.

– See more at: http://www.pcc.nu/hetlyceum/nieuws/1154/bezoek-uit-belgië#sthash.l2qwewH0.dpuf

 

“Different Cultures, different identities. Melting in one pot – integration”.

Leerlingenuitwisseling: Troyes 17.11.2013 – 21.11.2013

De eerste dag was een reisdag. Het reizen met de TGV was voor sommigen een nieuwe ervaring. Met een snelheid van soms meer dan 300 kilometer per uur stonden we zeven uur na vertrek uit Alkmaar al op het station van Troyes. Altijd even een spannend moment, maar ook iets waar al een tijdje naar werd uit gekeken.

De maandag begon in alle vroegte op school met een welkom, uitgesproken door de coördinator Anne-Frédérique Fullhard en de afdelingsdirecteur van de school die niet alleen op school werkt, maar daar door de week ook woont! Na de opening werd het programma van de week doorgesproken, gevolgd door enkele korte activiteiten waarmee de leerlingen uit Troyes, Darmstadt en Alkmaar elkaar en elkaars namen beter leerden kennen. Hierna werd in kleine groepjes de school bezocht. Na een korte pauze werd de groep in tweeën gesplitst. De ene groep ging maskers maken met als thema “Show me your face and I will tell you who you are…”. De overige leerlingen hielden zich bezig met “Slam and move!”. Een activiteit waarbij een traditionele dans werd gecombineerd met slam, een mix van muziek en poëzie. De slam die voorbereid werd in gemengde groepjes van Duitse, Franse en Nederlandse leerlingen had als thema “identiteit en integratie”. Na de warme (!) lunch op school werd er een bezoek gebracht aan het gemeentehuis voor een officiële ontvangst, waarbij er vooral ook veel aandacht was voor het drankje en de koekjes na afloop. Rosa had de taak op zich genomen om namens de leerlingen enkele woorden te richten tot de wethouder. Hierna stond de stadswandeling op het programma, waarbij de leerlingen foto’s moesten maken van onder andere historische en culturele bezienswaardigheden in de stad.

Dinsdag moesten de leerlingen hun “signs of integration” presenteren. Deze hadden de leerlingen op school voorbereid en liet zien hoe de integratie zichtbaar was in de diverse uitwisselingssteden. Voor het eerst moesten alle leerlingen ten over staande van de rest in het Engels een korte uitleg geven. Hierna volgden enkele culturele activiteiten in de omgeving van Troyes. Eerst werd er een bezoek gebracht aan het champagnebedrijf ‘Charles-Collin’. De leerlingen kregen hier uitleg over het maken van de diverse soorten champagne. De rest van de middag stond in het teken van de beroemde Franse schilder Renoir. De gids van het Renoirmuseum in Essoyes vertelde de leerlingen het verhaal van Renoir vanaf zijn geboorte en eindigde bij zijn graf.

Woensdag alweer de laatste projectdag. Aan het begin van de dag werd er nogmaals geoefend met “Slam and move”. Op de afsluitende avond moest het immers opgevoerd worden. Ook werd er druk nagedacht over stereotiepe beelden van de diverse landen en dat waren er veel. Hierover ontstonden interessante discussies, omdat de meningen nogal eens verdeeld waren. Als afsluitende activiteit werd er golf gespeeld. Het talent was bij sommige leerlingen ver te zoeken, maar lol hadden de meesten ondanks de kou gelukkig wel. Na een middagje vrijaf, werd er ’s avonds met de gehele groep gegeten op school. Hoewel het eten zeker niet slecht was, verlangden de meesten toch wel weer naar de etenstafel thuis. Bij de afsluitende activiteiten werd er heel wat af gedanst. De “slam-polka” zat er bij de meesten goed in een ook het nieuwe, typisch Franse dansje was alweer snel aangeleerd. Nadat het project officieel werd afgesloten gingen de leerlingen voor de laatste nacht, door de sneeuw, naar hun gastgezinnen.

Op de laatste dag vertrokken we in alle vroegte richting Parijs, zodat er genoeg tijd overbleef om ook daar nog even het één en ander te bezoeken. Via de Notre-Dame en Eiffeltoren kwamen we bij de Arc de Triomphe. Op de Avenue des Champs-Élysées hadden de leerlingen nog even de tijd om te lunchen alvorens we weer richting Gare du Nord moesten voor de terugreis. Op station Alkmaar stonden de ouders ons op te wachten en kwam er een einde aan de eerste uitwisseling van dit jaar. In februari volgt de tweede waarna in mei het project wordt afgesloten in Alkmaar.

 

 

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy