Report Exchange Alkmaar May 2017

By , May 22, 2017 10:21

Vanaf zondag 7 tot donderdag 11 mei hadden wij bezoek van Franse leerlingen en hun docenten. Dit bezoek was onderdeel van het internationaliseringsprogramma van PCC Het Lyceum, in samenwerking met middelbare scholen uit Alkmaarse zustersteden: de Georg-Büchnerschule in Darmstadt en Lycée Les Lombards in Troyes.

Helaas kon dit schooljaar de Georg-Büchnerschule niet deelnemen aan het programma, maar gelukkig is het wel gelukt om samen met de Fransen een leuk en leerzaam programma neer te zetten.

Het bezoek uit Frankrijk arriveerde met de bus in Alkmaar op zondag 7 mei, de laatste dag van de meivakantie. De Nederlandse 4-havoleerlingen die deelnemen aan het programma hebben al tijdens de eerste uitwisselingsweek, in februari, gelogeerd bij hun Franse maatjes. Het weerzien op het station was spannend, maar de leerlingen waren blij elkaar terug te zien!

De rest van de zondag brachten de Franse leerlingen door met hun gastgezinnen. Nu was het hun beurt om kennis te maken met onder andere rare inheemse eetgewoontes, net als onze leerlingen dat in februari hebben meegemaakt. Het zonnetje brak nog even door en de Franse docenten konden tot hun plezier bij een kleurig bollenveld op de foto. Het was de eerste keer dat zij de grote tulpenvelden in bloei zagen.

         

Op maandag werden de Franse gasten welkom geheten door de heer Groen. Daarna toog iedereen naar de sportzaal op Oosterhout, waar de docenten Miner en Dekker de leerlingen begeleidden bij het uitvoeren van allerlei samenwerkingsopdrachten. De leerlingen gingen zwaaiend aan ringen, geblinddoekt, klimmend en sjouwend door de zaal.

Later, op het stadhuis, werden de leerlingen ontvangen met koffie en koek en konden zij in het Engels debatteren met de wethouder over het thema van deze uitwisseling: Health. ’s Middags leerden de Fransen de stad Alkmaar beter kennen via een foto-opdracht en een rondvaart door de grachten.

Op dinsdagochtend werd iedereen wakker geschud met een lachworkshop, waarbij er maar een klein stukje theorie was en er heel veel praktische lachoefeningen werden gedaan.

Om inzicht te krijgen in (de verschillen tussen) elkaars eet- en leefgewoontes hebben de leerlingen elkaar geïnterviewd. De resultaten hebben zij verwerkt in mini-presentaties. Daarna kregen zij lunchgeld, om te besteden bij McDonald’s, met de opdracht om precies bij te houden wat ze daar aten. De schrik was groot toen zij erachter kwamen hoe lang je bijvoorbeeld moet fietsen om de calorieën van een Big-Mac-menu te verbranden …

’s Middags maakte mevrouw Tolsma vliegers met de leerlingen.

         

Op woensdag onderzochten de leerlingen welk land het prettigst is om in te wonen. Ze bezochten een les en gingen naar het Kaasmuseum. In de middag op de fiets naar Egmond. Daar werden aan het strand de vliegers opgelaten en werd er fanatiek gevolleybald. Het was gelukkig zonnig, sommigen gingen zelfs nog pootjebaden.

’s Avonds, de laatste avond samen, het culinair hoogtepunt: patat met kroketten van snackbar Danny. Daarna op het schoolplein deden we nog wat oud-Hollandse spelletjes: hoepelen, steltlopen, spijkerpoepen etc.

Een traantje wegpinkend zwaaiden we onze gasten uit. Zij gingen deze donderdag nog een dagje naar Amsterdam en onze leerlingen pakten hun dagelijks leven weer op.

Stadsrally: https://youtu.be/-PVRWrVxUs4

Film: https://youtu.be/-cdzu0tsIVg

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy