Report exchange Darmstadt

By , May 24, 2016 12:42

Voor het internationaliseringsprogramma van PCC Het Lyceum vertrokken 14 havo-leerlingen uit de vierde klas op 21 februari naar Darmstadt in Duitsland. Daar bezochten zij de Georg-Büchner-Schule en logeerden zij bij hun Duitse uitwisselingspartners.

De leerlingen hadden met elkaar al veel contact gehad via digitale media als Facebook en Whatsapp, maar zondagmiddag maakten zij voor het eerst in real life kennis met de Duitse en Franse leerlingen die aan het programma meedoen. Het was voor onze Hollandse reizigers wel even spannend om mee te gaan met een buitenlands gezin dat een andere taal spreekt en er andere gewoontes op na houdt, maar het ijs was snel gebroken en zonder omkijken naar de begeleiders (snik) vertrokken de leerlingen naar hun Duitse gastgezinnen …

Op maandagochtend werden de buitenlandse gasten door de directeur welkom geheten op de Georg-Büchner-Schule en deden ze de eerste kennismakingsactiviteiten en maandagmiddag was er een fotorally om Darmstadt te leren kennen. 

Dinsdag bezochten we Schloss Freudenberg in Wiesbaden (Interactive Museum for Senses and Experiences).

 

 

Woensdag was er het project Healthy Food, om inzicht te krijgen in eigen (on)gezonde eetgewoontes en die van anderen, maar ook om samen een maaltijd te bereiden.

Health - Darmstadt

 

En donderdag op de terugweg zijn we nog even in Frankfurt gestopt waar we de Fransen tegenkwamen.

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=cZUmuDCVVRs

 

Een selectie uit reacties van leerlingen:

“De uitwisseling was echt leuk, maar in totaal duurde alles veel te kort, dus zullen we nog een keer gaan (maar dan langer)?”

“Ik vond het lasergamen erg leuk, maar ik vond het ook leuk dat we goed communiceerden met de Duitsers en soms met de Fransen. Deze uitwisseling mocht wel wat langer duren, want het was te kort.”

“De Duitsers waren heel gastvrij. Vooral de avonden waren heel gezellig. Ook was het leuk dat er verschillende nationaliteiten aanwezig waren en dat er vriendschappen zijn gesloten.”

“Iedereen was erg aardig en het was erg gezellig. Het lasertaggen was echt nice.”

“Bij en met mijn uitwisselingsstudent Anna heb ik het heel leuk gehad. We zijn veel uit eten geweest en er was altijd wat te doen. Het leuke was dat er mensen uit verschillende landen samen kwamen.”

“In het begin wist ik niet echt wat ik kon verwachten, maar het was boven verwachting leuk. Ik heb m’n Engels erg verbeterd en ook het sociaal doen en het ontmoeten van van nieuwe mensen is goed gegaan.”

“Het lasertaggen was sowieso supertof, maar ik weet nu wel dat ik in een echte strijd hooguit één minuut zou overleven. Het was superleuk om naar het museum te gaan en ook om zoveel verschillende mensen te leren kennen. Jammer dat het zo kort was.”

“De uitwisseling is de beste ervaring ooit. Het koken met de Duitse en Franse leerlingen was supergezellig.”

“Eigenlijk was alles wat we gedaan hebben leuk. Ik heb geleerd om beter te communiceren. Ik heb het leuker gehad dan ik verwacht had. Het lasergamen was zo leuk omdat we met zo’n grote groep waren.”

“De uitwisseling was zo leuk! Vooral alle dingen die we met z’n allen deden waren supergezellig. Het lasergamen vond ik het leukst. Iedereen kon met elkaar overweg en de communicatie ging erg makkelijk. We hebben meer gedaan dan verwacht, dus dat was zeker leuk.”

 

We kijken uit naar mei, als de Franse en Duitse uitwisselingspartners in Alkmaar op bezoek komen!

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy