Report Darmstadt 2020 – 2nd exchange

By , June 18, 2020 13:51

No time to waste!

Na het bezoek in november van de Duitse uitwisselingsleerlingen aan het PCC, waren onze leerlingen uit de vierde klas van de havo nu aan de buurt om af te reizen naar Darmstadt. Dit tegenbezoek van onze leerlingen, die zichzelf hebben ingeschreven voor de uitwisseling tussen de zustersteden Alkmaar en Darmstadt, is het leukste onderdeel van het internationaliseringsproject.

Eindelijk gingen zij zelf het leven in het Duitse gastgezin van hun Duitse uitwisselingspartner ervaren. En eindelijk gingen zij met eigen ogen zien hoe het is om in Duitsland op school te zitten. Net als tijdens het bezoek in november aan Alkmaar stond ook op de school in Darmstadt het samenwerken aan een schoner en duurzamer Europa centraal. Want ‘Only together we can make it to the fourth second’. (YouTube: His Epic Message Will Make You Want to Save the World!)

Op zondag 19 januari vertrok de groep van 18 avontuurlijke leerlingen met de trein naar Darmstadt. Met het subsidiebudget van ErasmusPlus was het voor alle gemotiveerde leerlingen mogelijk om zonder een eigen financiële bijdrage aan deze reis deel te nemen. Na een heel leuk eerste weerzien op het station met de Duitse leerlingen gingen de Nederlandse leerlingen mee naar hun gastgezin.

Gedurende de week werd er veel geleerd over het gebruik van plastic en de eigen ecologische footprint.

Op maandag werd in een workshop een tas gemaakt van een gebruikt T-shirt. De leerlingen en de docenten kregen de opdracht om gedurende de week al het gebruikte plastic hierin te verzamelen. Aan het einde van de week werd van iedere leerling het gebruikte plastic gewogen.

Op dinsdag werd door de leerlingen in groepjes gekookt voor de hele groep. Het leek best wel een uitdaging om zonder afval een gerecht te bereiden. Maar door met zelf meegebrachte keukenbakjes naar de winkel Unverpackt in Darmstadt te gaan en door bijvoorbeeld zelf wraps te maken in plaats van voorverpakte wraps te kopen, slaagden de leerlingen erin om zonder plastic afval heerlijke gerechten te bereiden. Voor een andere opdracht verzamelden leerlingen informatie over plasticafval. Uit het delen van deze informatie werd bijvoorbeeld geleerd dat 40 procent van de oceanen vol ligt met plastic en dat door het gebruik van plastic drinkflessen veel microdeeltjes plastic in een lichaam terecht kunnen komen. De leerlingen keken een video van Beth Terry en zagen hoe zij haar leven leidt zonder plastic te gebruiken. Er blijken steeds meer goede alternatieven voor plastic producten te bestaan. De leerlingen kregen in groepjes de opdracht om zelf een video te maken over het reduceren van het eigen plastic gebruik. Glazen rietjes meenemen naar de McDonalds, het laten vullen van een thermosbeker met koffie bij de kiosk en het gebruiken van een duurzame tandenborstel leken voor de leerlingen makkelijke alternatieven voor het gebruik van plastic.

Op woensdag zagen de leerlingen tijdens een excursie naar het vuilsorteercentrum van Darmstadt met eigen ogen hoeveel afval mensen produceren. Dat zijn heel veel kilo’s per inwoner!

Met veel nieuwe kennis over de eigen ecologische voetafdruk op het gebied van plastic en geïnspireerd met alternatieve mogelijkheden om het eigen plastic gebruik terug te dringen namen de Duitse en Nederlandse uitwisselingspartners op donderdag weer afscheid van elkaar. Omdat de treinreis langs Frankfurt ging stond een bezoek aan deze stad nog op het programma voor de Nederlandse leerlingen. Rond 18:00 uur arriveerde de groep vol uitwisselingsverhalen weer in Alkmaar. We hopen dat de uitwisseling met Darmstadt een ervaring voor het leven van onze leerlingen zal zijn en dat zij samen met Europese leeftijdsgenoten nog sterker zullen staan in het aanpakken van de grote klimaatvraagstukken in de toekomst.

Wouter van der Helm, Marian Bruijn, Richard Blommaart en Wanda Hoogenhout.

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy